Asiatiska veggiebollar med grönt ris och satay sås

Asiatiska veggiebollar med grönt ris och satay sås

 

Veggieboller:

3 klyftor vitlök

1 gul lök, skivad

2 tsk rörsocker + 2 tsk vinäger till karamellisering

1 burk kikärtor

1 dl varm grönsaksbuljong

125 g Edgy Veggie vetegranulat

Skal från 1 lime

Salt, chiliflakes och thiabasilika

Ris:

3 dl ris

4,5 dl grönsaksbuljong

1 dl hackad färsk koriander

1 gul lök, hackad

1 grön chili, hackad

Skal från 1 st lime

Olja

1 tsk gurkmeja, salt

Satay Sauce:

Använd en färdig sås eller gör en egen enligt detta recept som vi lånat från matmagasinet Allt om Mat:

100 g jordnötter, finhackade och rostade

100 g macadamianötter, finhackade och rostade

1 burk kokosmjölk, 400 g

1 gul lök, finhackad

¾ dl farinsocker

1 dl apelsinsaft

½ dl citronsaft

3 msk soja

1 msk olja

1 ½ msk färsk ingefära, finhackad

2 klyftor vitlök, finhackad

2 msk honung (eller agave sirap)

1 tsk färsk röd chili, finhackad

½ bit citrongräs

2 tsk malen spiskummin

1 tsk curry

Veggiebollar

Baka vitlöksklyftorna i ugnen i 175 °C i ca.30 minuter eller tills de blivit mjuka.

Skär under tiden löken och karamellisera den med rörsocker och vinägern. Stek på svag värme tills löken blivit mjuk och söt.

När vitlöken är färdig, ta av skalet och blanda samman med löken.

Tillsätt kikärtorna och mixa till en smet. Blanda ner 1 dl buljong, limeskal, de övriga kryddorna och Edgy Veggie och rör runt. Låt massan vila i 10 minuter och forma sedan små bollar. Stek dem i en stekpanna med lite olja.

 

 

Ris med örter

Skölj riset. Blanda ner färsk koriander, lök, grön chili, och limeskal i grönskasbuljongen. Värm upp lite olja i en kastrull och stek riset lite tillsamman med gurkmeja. Tillsätt därefter salt och buljongen. Koka efter anvisning.

 

 

Satay sås

Stek lök, vitlök, ingefära och chili i en panna så det får lite färg. Tillsätt farinsocker och honung och låt det sjuda i 5 minuter. Tillsätt sedan citron- och apelsinsaft och låt det koka samman. Blanda ner nötter, kryddor, kokosmjölk och citrongräs och låt det koka ytterligare 10 minuter tills den blir tjock. Ta bort citrongräset och smaka av med soja. Låt den svalna.