Vegansk Texas Chili a la Edgy Veggie

Vegansk Texas Chili a la Edgy Veggie

 

1 burk Edgy Veggie veteflingor + 3 dl grönsaksbuljong

2 bitar rökt ”vegobrisket” (se recept nedan)

2 stora gula lökar

1 stor grön paprika, eller mild chili

4 st gröna chilipeppar

1 dl tomatpuré

50 cl mörk öl

3 dl utspädd grönsaksbuljong

3 msk kinesisk soja

1 dl medelrökig whiskey

 

Kryddomgång 1

4 st vitlöksklyftor

1 st chipotlechilis i abadosås

4 st inlagda jalapenjoskivor

1 msk chilipulver

2 msk rökt paprikapulver

Salt

 

Kryddomgång 2

1 st chipotlechilis i abadosås

1 msk rökt paprikapulver

2 msk mald spiskummin

2 msk socker

 

Kryddomgång 3

1 msk torkad oregano

1 msk äpplecidervinäger

2 dl BBQ sås, hemmagjord eller till exempel Sweet Baby Rays Hickory

Ev. 1-2 tsk chilipulver

Ev. 1-2 tsk abadosås

 

Sluttouch

1/2 lime

1 tsk torkad oregano

Salt

Ev en gnutta mer socker om det behövs

1 burk valfria bönor

 

”Rökt vegobrisket”

2 paket rökt mandeltofu

6 msk kikkomansoja

3 msk liquid smoke

2 msk socker

4 msk rapsolja

 

1. Förbered vegobrisket. Blanda alla ingredienserna och lägg I påse tillsammans med mandeltofun. Skall marineras I minst 30 min.

Stek sedan hela påsens innehåll I medelvarm stekpanna tills all marinad har karamelliserats kring tofun. När den svalnat, grovhacka den.

 

2. Sätt ugnen på 275C. Stick hål på paprikan och chilifrukterna, så att ånga kan pysa ut. Grilla dem hårt I ugnen, det gör inget om de brans lite. När de är klara lägg I plastpåse I 5-10 minuter. Sedan går det ganska enklet att skala dem. De har nu fått en fin rökighet I smaken. Halvera dem och ta bort kärnhuset, ju fler kärnor som blir kvar ju mer hetta. Ställ åt sidan.

 

3. Häll 3 dl grönsaksbuljong över Edgy Veggien låt stå.

 

4. Börja med att fräsa löken I gryta eller I en ganska stor stekpanna. Om man inte har en tillräckligt stor gryta eller stekpanna, får man helt enkelt bryna I omgångar. När löken är mjuk, tillsätt tofun och Edgy Veggie. Stek vidare till det fått lite färg, ha då I den ugnsbakade chilin och paprika samt tomatpuré. Stek någon minut till. Nu kan du tillsätta ölen, buljongen, soyan och whiskyn och låt koka upp.

 

5. När grytan kokat upp, hacka vitlöken och chilifrukterna och tillsätt tillsammans med de torkade kryddorna från kryddomgang 1. Salta rikligt och låt koka I 30 min.

 

6. Smaka av grytan. Balansera chilistyrkan till vad du gillar. Om det fortfarande finns beska ifrån whiskyn så kan denna korrigeras med lite socker. Tillsätt kryddorna från kryddomgång 2. Låt koka ytterligare 30 min.

 

7. Nu närmar det sig slutet. Tillsätt kryddomgång 3. Tillsätt mer sälta om det behövs. Chiligrytan skall vara ganska intensive I smaken. När du är nöjd, låt koka ytterligare 15 min.

 

8. Sluttouch. Dra grytan från värmen. Smaka av, avsluta med att pressa en halv lime över samt dekorera med lite mer torr oregano.

 

Nu har du en helt fantastisk chiligryta. Kan serveras med nachos, quesadillas eller annat gott bröd. Servera gärna med crème fraiche/havrefraiche. Den skall ju vara ganska stark